Hempel. Foto: Sanne Vils Axelsen

Hempel DTU Award 

Tilbud til skoler

På DTU Kemiteknik mener vi, at det er vigtigt at skabe nysgerrighed for naturvidenskaben. 

Derfor tilbyder vi en lang række aktiviteter der giver folkeskole- og gymnasieelever et sjældent indblik i kemiteknikkens verden. Som elev kan du blandt andet deltage i lærerige konkurrencer som Hempel-DTU prisen, få en guidet tour i vores store forsøgshal eller få en forsker på besøg på din egen skole. Som lærer kan du få inspiration til dine kemi- og fysik timer ved at følge vores ’gratis plastkursus for lærere’.

Gå på opdagelse på siden her og se hvordan vi sammen kan gøre naturvidenskaben endnu mere spændende.

Invitér klassen ind mikrofluidikkens verden

Microfluidics vises frem ved forskningens døgn 

”Welcome to the world of Microfluidics”, det er overskriften på tre korte tegnefilm, hvor en skør professor gennem en sportsanalogi forklarer detaljerne bag det videnskabelige samfunds nye darling også kaldet ”mikrofluidik”.

Mikrofluidik er en manipulation af væsker, der indeholder elementer af kemi, biokemi, bioteknologi, matematik, optik, fysik, biologi, og mikro – og nanoteknologi. Det bringer laboratorier ned i miniskala, hvor væsker bliver manipuleret, flyttet, blandet og skilt, hvilket gør at man bedre kan kontrollere deres ofte hurtigere, mere effektive og intense reaktioner. Med mikrofluidik kan vi derfor også mere effektivt udvikle eksempelvis medicin, rent drikkevand og grøn energi.

Se tegnefilmene på www.worldofmicrofluidics.com

Tegnefilmene er også blevet en del af et nyt online læringsunivers som inviterer elever fra STX og HTX til at dykke ned i kemien og historien bag den kemiske analysemetode FIA. 1974 næsten snublede 2 forskere på DTU over den kemiske analysemetode FIA. Det var starten på et moderne technoscience-eventyr indenfor miniature kemien, der udfordrede både teknologi og videnskab. I det nye online læringsunivers udforskes konkrete historiske dilemmaer og der lægges op til diskussion om etik, videnskab og teknologi. Derudover inviteres eleverne ind i et virtuelt laboratorium, hvor de skal bruge FIA-metoden til at måle koffeinindholdet i fødevarer. 

Besøg det online læringsunivers og det virtuelle laboratorie

Vind 100.000 og få en spændende dag på DTU

Kemishow 

Gør dit gymnasium noget særligt ud af videnskab? Så fortæl os om det - og få chancen for at vinde Hempel-DTU Prisen på 100.000 kr. hvoraf de 50.000 kr. går til et spændende og lærerig besøg i laboratorier og store forsøgshaller i selskab med forskere på DTU.

Hempel-DTU Prisen uddeles i forbindelse med konkurrencen Unge Forskere, og den går til to almene eller tekniske gymnasier, ét øst og ét vest for Storebælt. Tidligere vindere af prisen er:

2017: Holstebro Tekniske Gymnasium & Egaa Gymnasium

2016: Rybners Gymnasium

2015: Odense Tekniske Gymnasium & Borupgaard Gymnasium

 

PetroChallenge 

 

Find olie i cyberspace. Konkurrence for klasser fra stx og htx, hvor der er både pengepræmier og en rejse til London på højkant til vinderne

PetroChallenge er et oliesimuleringsspil, som på meget realistisk vis inddrager eleverne i de udfordringer der eksisterer når jagten på olie går ind.

I oliesimuleringsspillet arbejder eleverne i grupper, som sammen skal foretage seismiske undersøgelser af jordlag, foretage testboringer og forhåbentligt ende med at finde profitable områder, hvor de kan få olien ud. PetroChallenge giver ikke alene giver eleverne indsigt i oliebranchen og naturvidenskabelige discipliner som kemi og geologi, men også i økonomi og andre samfundsfaglige emner. For eksempel er det en nødvendighed at indgå strategiske partnerskaber med andre deltagere - altså med konkurrenter - fuldstændig som i den virkelige verden, hvis man vil være blandt dem der ender med succes.

Læs mere om PetroChallenge på www.oliejagten.dk


Forsker. Foto: DTU Kemiteknik

Invitér en forsker ind i klasserummet og få f.eks. et indblik i askekemi og vulkaner.

 


Open House. Foto: DTU

Åbent Hus på DTU er potentielle studerendes mulighed for at høre meget mere om vores bacheloruddannelser på DTU. Her har hver bachelor (BSc og BEng) en stand hvor man kan møde studerende og professorer og stille spørgsmål.


Forskningens Døgn på DTU 2016

Hvert år åbner DTU dørene og inviterer den danske befolkning indenfor til spektakulære fysik- og kemiforsøg, foredrag, madboder og rundvisninger, bl.a. i Kemitekniks store forsøgshal osv.
Foto: DTU
Hvordan kan du bruge ingeniørvidenskab i gymnasieundervisningen? Læs og lad dig inspirere.

Kontakt

Lonnie Moldt Jørgensen
Kommunikationsmedarbejder
DTU Kemiteknik
93 51 11 56