Gruppebillede IPE seminar. Photo: DTU Kemiteknik

Dansk-kinesisk samarbejde skal styrkes

onsdag 09 aug 17

Et endnu tættere samarbejde mellem Institute of Process Engineering Chinese Academy of Sciences og DTU’s Institut for Kemiteknik skal sikre en styrket forskning, samt skabe højere kvalitet i uddannelsen for de unge studerende, der vælger at tage en dobbelt kandidatgrad eller en ph.d. på Sino-Danish Center for Education and Research i Kina.

For nylig var Danmarks statsminister på officielt besøg i Kina og i den forbindelse udtalte Lars Løkke Rasmussen i en pressemeddelelse, at ”riget i midten” er Danmarks største handelspartner i Asien. Det kalder på forskning og uddannelse, der går på tværs af de to lande og bringer danskerne og kineserne endnu tættere sammen.

The mission is clear: we have to work together” sagde Suojiang Zhang direktør på Institute of Process Engineering (IPE) under seminaret, der havde den hensigt at skabe et fælles center for forskning og uddannelse inden for Chemical and Biochemical Engineering under det eksisterende Sino-Danish Center for Education and Research også kendt som ”SDC”. SDC er et strategisk forsknings- og uddannelsessamarbejde mellem de otte danske universiteter, Uddannelses- og Forskningsministeriet, Chinese Academy of Sciences (CAS) og University of Chinese Academy of Sciences (UCAS). Centeret udbyder syv engelsksprogede kandidatuddannelser inden for det naturvidenskabelige og samfundsvidenskabelige felt.

Én af disse uddannelser er den dobbelte kandidatgrad i Chemical and Biochemical Engineering som udbydes i samarbejde med Institute of Process Engineering på Chinese Academy of Sciences og DTU’s Institut for Kemiteknik. Og det er disse to institutter der nu har indledt diskussionen om, hvordan de sammen kan stå endnu stærkere i fremtiden.

”Vi står over for udfordringerne med at definere gensidige kandidat- og ph.d.-projekter og tiltrække forskningsfinansiering til samarbejdsprojekterne. Vi tror på at etableringen af et uddannelsesbaseret forskningscenter kan imødegå disse udfordringer og lette videreudviklingen af samarbejdet. Centret vil også give en fremragende mulighed for at kandidaterne kan fortsætte deres forskningskarriere i et stærkt konkurrencedygtigt internationalt miljø og yderligere styrke deres forbindelser til Kina og Danmark
”, siger Kim Dam-Johansen, direktør for DTU Kemiteknik og én af hovedkræfterne bag kandidatgraden i Kina.

Et grønt center

Det nye center vil fokusere på de centrale forskningsområder relateret til bæredygtig energi og grønne processer herunder bioprocesser, termiske processer, katalytiske processer, separation, avancerede materialer og produkter og flerfaset- og procesmodellering i forskellige skalaer.

DTU Kemiteknik anser det for helt afgørende at samarbejde om udvekslingsstuderende og medarbejdere med de dygtigste og mest fremadskuende forskningsmiljøer i verden. Samarbejdet mellem DTU Kemiteknik og Institute of Process Engineering er udtryk for, at udviklingen i Asien går meget hurtigt og det samarbejde vi har haft gennem mange år nu til gensidig fordel kan ekspanderes betydeligt”, siger Kim Dam-Johansen.

Afslutningen på seminaret for de to institutter, dannede også ramme om fokus på ”grønne teknologier”. Hen på eftermiddagen kørte en bus alle deltagerne fra konferencecentret og hjem til DTU i Lyngby, hvor der blev afholdt Grøn Dyst. Her stod danske og kinesiske SDC-studerende klar til at fortælle om deres grønne projekter. Deltagelsen i Grøn Dyst er en obligatorisk del af uddannelsen som inkluderer et Summer University kursus i DTU Kemiteknik’s Pilot Plant, virksomhedsbesøg hos bl.a. Haldor Topsøe, Hempel og Novozymes, samt en ekskursion til blandt andet Egeskov Slot, hvor de kinesiske studerende fik mulighed for at stifte bekendtskab med dansk kultur og historie.

IPE seminar

Grøn Dyst projekter fra SDC-studerende i år tæller ‘A green approach of production of aerogels from waste clothes’, ‘Sustainable production of algae at Avedøre – A case study’, ‘A membrane technology-based fresh-keeping device for fruit and vegetables’ og ‘Utilization of wastewater generated from sweet potato starch production for cultivation of functional strains’.

Læs mere her om dobbelt-kandidatgraden i Kina.