Maria Gundersen Deslauriers at her PhD defence

Ph.d.-interview: Øget brug af biokatalyse i industrien

mandag 11 dec 17

DTU Kemiteknik ville ikke være meget værd som akademisk institution, hvis ikke det var for de mange ph.d.-studerende. Vi har interviewet Maria Gundersen Deslauriers om hendes projekt ‘Considerations for implementation of novel enzyme-based processes’.

De mange ph.d.-studerende på DTU Kemiteknik er en vital del af det videnskabelige liv og fællesskab på instituttet. En af dem er Maria Gundersen Deslauriers, som forsvarede hendes ph.d.-afhandling ‘Considerations for implementation of novel enzyme-based processes’ d. 30. november 2017.

Vi stillede den nyligt udklækkede ph.d. fem spørgsmål om hendes forskning:

1. Hvad er essensen af dit ph.d.-projekt?

Min ph.d. handlede om, hvordan man kan forøge den industrielle brug af biokatalysator (kontrolleret brug af enzymer for at opnå specifikke kemiske produkter). Det gjorde jeg ved at gennemføre to forskellige case-studier: Et hvor jeg brugte enzym-transaminase i syntesen af chiral-farmaceutica, og et hvor jeg brugte kulsyre-anhydrater i kulstofindfangning. Fra case-studierne kunne jeg drage konklusioner fra de selve to cases, men også om biokatalyse generelt.

2. Hvad fandt du ud af?

I transaminase-casen udviklede vi metodologi og værktøjer til hurtigt implementering af transaminase-reaktioner. Dette er vigtigt, fordi dette enzym bruges til syntesen af farmaceutica, hvor tiden er meget knap. Disse værktøjer kan muliggøre en bredere anvendelse af transminaser, særligt i kliniske forsøg.

"Karrieremæssigt har ph.d.’en fra DTU åbnet mange døre for mig, og jeg er meget taknemmelig for at have udført ph.d.’en med John Woodley."
Maria Gundersen Deslauriers

I kulsyre-anhydrat-casen fandt vi ud af, at temperatur er den mest destabiliserende faktor. Med en model, som brugte enzymdeaktiveringsdata fra et tidligere studie i min ph.d., undersøgte vi anvendelsen af ultrafiltrering til at forlænge enzymers levedygtighed.

Den overordnede konklusion fra min ph.d. er, at tidligt integrerede proces-, enzym- og reaktionsingeniørarbejde er vitalt for succesfuld implementering af biokatalyse.

3. Hvilke kan din forskning komme til at betyde for samfundet?

Forskningen i min ph.d. baner vej for brugen af miljøvenlige og ufarlige produktionsmetoder. Dette er selvfølgelig godt for miljøet, men også for produktionsfaciliteter, og i sidste ende for forbrugeren.

4. Hvad fik dig til at ansøge om en ph.d.-stilling hos DTU Kemiteknik?

Jeg har en baggrund i biokemi og kemi, hvor jeg har arbejdet med biokatalyse. Som forsker blev jeg interesseret i forståelsen af begrænsningerne i implementeringen af den videnskab, som jeg undersøgte. Professor John Woodley er en anerkendt forsker indenfor biokatalyse, som undersøger netop disse spørgsmål. Derfor ville jeg gerne lave et ph.d.-projekt med Professor Woodley.

5. Hvordan ser fremtiden ud for dig?

Karrieremæssigt har ph.d.’en fra DTU åbnet mange døre for mig, og jeg er meget taknemmelig for at have udført ph.d.’en med John Woodley. Kombinationen af hands-on-erfaring i laboratoriet og de mange samarbejdsprojekter er et godt udgangspunkt for mange akademiske og industrielle stillinger. Jeg ville gerne fortsætte min karriere i grænsefladen mellem videnskab, ingeniørarbejde og erhvervsliv. Nu står jeg overfor at begynde i en forretningsudviklingsstilling i et medicinalfirma.