Elever fra Thisted Gymnasiums science-linje var på besøg på DTU's campus. (Foto: Christian Carlsson)

Dygtige gymnasieelever skal være fremtidens ingeniører

onsdag 27 nov 19
|
af Frederik Appel Olsen

Kontakt

Kim Dam-Johansen
Professor, Institutdirektør
DTU Kemiteknik
45 25 28 45

Hempel-DTU Prisen

Hvert år uddeler Hempel Fonden og DTU Kemiteknik Hempel-DTU’s Forskerskolepris i samarbejde med UngeForskere.

Prisen uddeles til gymnasier, der ønsker at gøre en ekstra indsats for STEM-fagene. Med kåringen som Årets Forskerskole følger 100.000 kr. samt et besøg på DTU og et besøg på gymnasiet af DTU ScienceShow. 

Prisen uddeles igen i 2020. Læs mere om prisen her.


Hempel Fonden og DTU Kemiteknik giver hvert år to science-gymnasier et boost. Thisted Gymnasium besøgte DTU og lærte om, hvordan ingeniører ændrer verden.

30. april i år hædrede Hempel Fonden og DTU Kemiteknik to danske gymnasier, der ønsker at gøre en særlig indsats for STEM-fagene, med en pris: Thisted Gymnasium og Birkerød Gymnasium. Præmien bestod bl.a. i 100.000 kr. til at fremme deres science-aktiviteter samt et besøg på gymnasiet af DTU ScienceShow og et besøg på DTU.

Sidstnævnte gjorde elever og lærere fra Thisted Gymnasiums science-linjer brug af fredag d. 15. november.

Eleverne hørte på oplæg fra forskere fra DTU Kemiteknik, og de blev vist rundt på DTU’s bibliotek, DTU Skylab og i DTU Kemitekniks enestående Pilothal – inden de rundede dagen af med kaffe og kage og tog bussen hjem igen.  

Lisbeth Tavs Gregersen er kemi- og fysiklærer på Thisted Gymnasium, og hun havde taget turen fra det nordjyske til det nordsjællandske med eleverne. Hun ser stor værdi i at tage den lange vej til Lyngby:

”Det giver noget helt særligt at komme herud på universitetet. Mange af de ting, vi taler om i timerne på et abstrakt plan, kan vi se helt konkret i DTU’s rammer.”

Ingeniører former fremtiden

Dagen startede med en introduktion fra institutdirektør Kim Dam-Johansen, der også er bestyrelsesmedlem af Hempel Fonden. Han fortalte om DTU – og om Hempel Fondens mange aktiviteter rettet mod især uddannelse af børn i nød, forskning i coatings samt biodiversitet.

Herefter hørte eleverne lidt om, hvad det vil sige at være kemiingeniør. Lektor Jakob Munkholt Christensen fortalte om at tage den lange vej fra Nordjylland til DTU for at forfølge drømmen om at være med til at forske i de bæredygtige løsninger i f.eks. energisektoren. Og lektor Søren Kiil fortalte om forskningsfeltet coatings: Hvordan man med forskellige former for industriel maling kan forbedre holdbarheden af alt fra fragtskibe til vindmøllevinger.

Særligt den internationale profil, som instituttet har – med medarbejdere fra 34 lande og et tæt samarbejde med Sino-Danish Center (SDC) i Kina – er vigtigt for de studerende, forklarede Lisbeth Tavs Gregersen:

”Det er vigtigt for mange gymnasielever, at de kan se den store sammenhæng i det, de laver. Og ingeniørfaget er netop internationalt – de løsninger, som man finder på ét sted, kan bruges alle steder.”

Kim Dam-Johansen roser Thisted Gymnasiums ambitioner inden for STEM-fagene. Han mener, at det er essentielt at styrke dette fagområde: 

”Mange af samfundets udfordringer – det gælder inden for både velfærd, klima og bæredygtighed - kræver tekniske løsninger. Disse løsninger kalder på dygtige Ingeniører, herunder Kemiingeniører. Vi vil med besøget gerne vise dygtige unge mennesker, at en uddannelse på DTU kan gøre dem i stand til at bidrage med de bedste løsninger.”

Hempel-DTU Prisen vil blive uddelt igen i 2020. Læs mere om prisen her.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.