Ammende kvinde

Nyt studie kan føre til sundhedsfremmende mælkeerstatning

fredag 03 jul 20

Maher Abou Hachem
Professor MSO
DTU Bioengineering

Mette Haagen Marcussen
Kommunikationschef
DTU Bioengineering

Forskere fra DTU har som de første vist, at modermælk fremmer etableringen af sundhedsfremmende bakterier i det voksne tarmmikrobiom. Det kan føre til næste generations sundhedsfremmende modermælkserstatning.

I en helt ny undersøgelse, der netop er offentliggjort i tidsskriftet Nature Communications, viser forskere fra DTU Bioengineering i samarbejde med forskere fra Japan overraskende, at især sundhedsfremmende bakterier fra den smørsyreproducerende Roseburia-Eubacterium gruppe spiser bestemte komplekse sukkerarter, der findes i modermælken. Det er overraskende fordi det er første gang det bliver vist, at modermælk spiller en rolle i etableringen af det voksne tarmmikrobiom. Det har man hidtil troet, at den ikke gjorde.

Studiet giver derfor det første indblik i, at de komplekse sukkerarter, der findes i modermælken, (kaldet humane mælkesaccharider eller HMOer), faktisk spiller en vigtig rolle i etableringen også af det voksne tarmmikrobiom. Den viden baner vej for design af den næste generation af mælkeerstatning rettet mod denne gruppe af sundhedsfremmende bakterier, der giver beskyttelse mod bl.a. inflammatoriske lidelser og endetarmskræft.

Når mælkeerstatningsproducenterne udvikler mælkeerstatning, fokuserer de på at tilsætte sukkerarter, der hovedsageligt fremmer bifidobakterier, der er fremherskende i spædbørns tarmmikrobiom. Hidtil har dette givet god mening, men professor Maher Abou Hachem fra DTU Bioengineering, der leder undersøgelsen, mener, at det nye studie giver gode muligheder for at udvikle ny og mere sundhedsfremmende mælkeerstatning:

"Baseret på vores opdagelse kan producenterne nøje overveje deres fokus på bifidobakterier. Ved at tilføje bestemte, komplekse sukkerarter, kan de skabe et produkt, der hjælper babyer med at etablere et sundt voksent tarmmikrobiom, der disponerer dem for et sundt liv. "
Professor Maher Abou Hachem, DTU Bioengineering

”Baseret på vores opdagelse kan producenterne nøje overveje deres fokus på bifidobakterier. Ved at tilføje bestemte, komplekse sukkerarter, kan de skabe et produkt, der hjælper babyer med at etablere et sundt voksent tarmmikrobiom, der disponerer dem for et sundt liv. ”

Det menneskelige tarmmikrobiom, som består af milliarder af mikrober, har en stor indflydelse på menneskers sundhed. Anormaliteter i tarmmikrobiomet er forbundet med forskellige former for livsstils-, immunologiske- og neurologiske lidelser herunder diabetes og endetarmskræft.

Den overordnede struktur i et afbalanceret og sundt tarmmikrobiom bliver etableret i spædbarnsalderen, og forstyrrelser i den tidlige modning af tarmmikrobiomet kan føre til kroniske sygdomme i immunsystemet og i stofskiftet.

HMOerne i modermælken spiller en vigtig rolle i etableringen af det tidlige tarmmikrobiom, fordi det fremmer væksten af bifidobakterier i det nyfødte barns tarm. I fravænningsfasen, hvor barnet gradvist overgår fra ren modermælk til fast kost, bliver HMOerne erstattet af fibre, som hovedsageligt kommer fra planter. Det resulterer i et dramatisk skift i spædbarnets tarmmikrobiom, hvor bifidobakterierne erstattes med et komplekst og varieret tarmmikrobiom, der kan beskytte mod kroniske betændelsestilstande, livsstilssygdomme og visse kræftformer.

Tarmmikrobiomet spiller således en vigtig rolle i menneskets sundhed, og fravænningsfasen er afgørende i etableringen af et sundt og modstandsdygtigt tarmmikrobiom. Fravænningsfasen udgør også en mulighed for at intervenere og bringe et ubalanceret tarmmikrobiom i balance, og derved give mennesket bedre forudsætninger for et sundt liv.

Imidlertid har det indtil nu været uklart, om HMOerne kunne bruges til at interagere med de sundhedsfremmende bakterier og derved rette op på et ubalanceret tarmmikrobiom. Med dette nye studie er der nu bevis for, at HMOerne spiller en vigtig rolle ved at fremme væksten af en vigtig gruppe af sundhedsfremmende bakterier i fravænningsfasen, så de kommer til at udgøre en større del af den sunde voksne tarmmikrobiom, og de kan derfor potentielt bruges til intervention.

Resultat af studiet fører også til spørgsmålet, om hvorvidt modermælken spiller en endnu større rolle i etableringen af et sundt voksen tarmmikrobiom:

”Vi søger nu finansiering til at undersøge dette mere systematisk; der kan være andre typer bakterier, der interagerer med forskellige komponenter i modermælken. Den viden kan hjælpe til design af den næste generation af sundhedsfremmende mælkeerstatning,” siger Michael Pichler, der har udført forskningen i studiet som en del af sin ph.d.

Læs artiklen Butyrate producing colonic Clostridiales metabolise human milk oligosaccharides and cross feed on mucin via conserved pathways Nature Communications

Læs historien bag studiet i denne Nature Microbiology community blog.