Membrane by Piotr Mazurek - photo by Thorkild Christensen

Membraner kan hjælpe patienter med kroniske sår

fredag 27 jan 17
|
af Lotte Grandorf

Kontakt

Anne Ladegaard Skov
Professor
DTU Kemiteknik
45 25 28 25

Kontakt

Piotr Stanislaw Mazurek
Forsker
DTU Kemiteknik
45 25 61 96

Fakta om projektet


Projektet af Piotr Mazurek hedder ‘Glycerol-silicone elastomers as active membranes for wound dressings and beyond'.

Vejledere: Lektor Anne Ladegaard Skov (DTU) og professor Michael A. Brook (McMaster University, Canada).

Formål: En liste over funktioner til en ideel kronisk sårbandage er blevet foreslået, der fungerer som en retningslinje for vores forskning. Listen omfatter sår-debridement , opretholdelse af fugtigt miljø og gasholdig udveksling, absorbering af blod og overskydende ekssudat, forebyggelse af infektioner, temperaturisolering, lav adhærens og omkostningseffektivitet. Målet var at skabe et materiale, der ville opfylde de fleste (eller alle) disse krav og i sidste ende skabe et attraktivt kronisk sårplejeprodukt.

Resultater: En to-faset glycerol-silikone-elastomer er blevet foreslået som en ny slags membran til sårforbindinger. Det blev opdaget, at dette hybridmateriale er i stand til at frigive aktive stoffer, når det udsættes for et vandholdigt medium. Forskellige egenskaber af materialet (fx gennemtrængelighed, vanddamptransmissionshastighed, vandabsorption og evne til at levere aktive stoffer) blev undersøgt, og disse blev konfronteret med kravene til behandling af kroniske sår. De første resultater er meget optimistiske og viser, at det er muligt at modificere de fleste af disse egenskaber.

Alderdom. Overvægt. Diabetes. Trusler mod vores helbred, der er både udbredte og stigende. Det er også de mest almindelige årsager til kroniske sår, der ikke alene er smertefulde for patienterne, men også ofte er både komplekse og dyre at behandle. På DTU Kemiteknik kan et nyt ph.d.-projekt vise sig at gøre en forskel.   

De fleste af os tager for givet, hvor fantastisk vores hud er til at hele sig selv. Alligevel var realiteten en helt anden for de 6,5 millioner patienter, der i 2008 var påvirket af kroniske sår i USA. På det tidspunkt blev det estimeret, at USA brugte omkring 25 milliarder USD om året på at behandle kroniske sår. Og på grund af den aldrende befolkning og en kraftig stigning i udbredte sygdomme som diabetes og fedme, vokser tallene hurtigt.

Den tidligere ph.d.-studerende, nu postdoc, ved Dansk Polymer Center (DPC), Piotr Mazurek har ved at blande silikone med glycerin udviklet et helt nyt materiale, som kan løse syv ud af otte af de problemer der er en ”ønskeliste” omhandlende fremtidens sårforbinding, hvilket sikrer en bedre og mere prisvenlig løsning.

Lav pris, stor effekt

Glycerol findes i rigelige mængder i industrien og er derfor meget billigt. Derudover er metoden til at mikse glycerin med silikone ret simpel og skulle være nem at opskalere.

Det betyder altså, at produktion af sårforbindinger på denne måde kan blive meget prisvenlig og er derfor i høj efterspørgsel på et marked, hvor konkurrencen er intens.Silikone og glycerol kan ikke rigtig blandes; men ved at rotere ingredienserne ved en bestemt hastighed og en bestemt temperatur fandt Piotr Mazurek ud af, at han kunne suspendere glycerol som bittesmå dråber inde i silikonen:

”Jo flere dråber jeg tilføjede, jo blødere og mere strækbart blev materialet. Til sidst samlede den store mængde dråber sig ligesom regn på et vindue, hvilket skabte en helt ny struktur. Det viste sig at være meget interessant” siger Piotr Mazurek.

Selv om markedet allerede tilbyder flere typer forbindinger til kroniske sår, er det ingen nyhed, at sårforbindinger kan frigive stoffer såsom antibiotika eller bedøvende stoffer. Men Mazureks opfindelse går lidt længere end det.

Forlænget behandling

Den medicinerende forbinding, der er på markedet i dag frigiver ifølge Mazurek det meste af medicinen meget hurtigt, og derefter går det langsomt. Det betyder, at en del af medicinen går tabt, og at forbindingen skal skiftes oftere. Det nye materiale sørger for, at medicinen frigives langsommere, hvilket betyder, at der er mere tid til andre plejeopgaver for sygeplejerskerne, og at såret får længere tid at hele i.

Den forlængede frigørelse af medicinen er fremkommet ved at udnytte glycerins evne til at absorbere. Når såret væsker, vil væsken blive absorberet ind i dråberne af glycerin, hvilket på samme tid frigiver medicinen, som skaber denne konstante behandlingseffekt.

Stort potentiale

Ifølge Mazurek tilføjer kombinationen med silikone nogle vigtige funktioner til den såkaldte ”ønskeliste”.

Silikone har en lav klæbeevne, en karakteristik de fleste måske kende fra bageforme. Silikone er også utrolig godt til at isolere og beskytter såret for temperaturændringer. Ud over det tillader silikonen, at huden kan ånde, imens silikonen sørger for et fugtigt miljø rundt om såret, hvilket er nøglen til helingsprocessen.

“Alle disse egenskaber kombineret i det nye materiale har stort potentiale. Ikke kun som sårforbindinger, men også til andre formål,” siger Piotr.

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Susanne Brix Pedersen

Vis flere

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.