Jan Henrik Ardenkjær-Larsen

Sundhedsindustrien har brug for ingeniører

tirsdag 18 jan 22
|

Kontakt

Jan Henrik Ardenkjær-Larsen
Institutdirektør, Professor
DTU Sundhedsteknologi
45 25 57 57

Tema om sundhedsteknologi

Siden 2010 er antallet af ingeniører i sundhedsvæsenet steget med 22 procent, så der i 2019 var 553 ingeniører direkte ansat i sundhedsvæsenet. I et tema om sundhedsteknologi skriver DTU om udviklingen inden for blandt andet medicinsk billedteknologi, kunstig intelligens og sensorer og bærbart udstyr. Teknologi som understøtter lægerne, åbner for hurtigere diagnostik og behandling, og løfter kvaliteten.
Lægevidenskab har udviklet sig fra håndværk til videnskab. Derfor kan ingeniører afhjælpe en presset sundhedssektor, mener professor Jan Henrik Ardenkjær-Larsen.

Af , Science Report

 

Coronapandemi, en aldrende befolkning, og et sundhedsvæsen, der mangler ansatte – både på grund af sygdom, og fordi der er for få ansat.

– Vi kommer ikke til at kunne ansætte eller uddanne os ud af alle de demografiske udfordringer. Vi bliver nødt til også at se på mere grundlæggende strukturelle udfordringer og uløste problemer, lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) 11. januar ifølge TV 2.

At sundhedssektoren er presset, er efterhånden gamle nyheder. Ifølge DTU-professor Jan Henrik Ardenkjær-Larsen kan løsningen være et bedre og mere udbygget samarbejde mellem læger og plejepersonale på den ene side og ingeniører på den anden side.

"Sundhedssektoren har brug for kompetencer, der kan håndtere ny teknologi og analysere de store mængder af data, der bliver genereret"
Jan Henrik Ardenkjær-Larsen

– Med årene har lægevidenskaben udviklet sig fra at være et håndværk til at blive en mere eksakt videnskab. Blandt andet derfor har sundhedssektoren brug for kompetencer, der kan håndtere ny teknologi og analysere de store mængder af data, der bliver genereret, siger Jan Henrik Ardenkjær-Larsen til Science Report.

Udnævnt til institutleder på DTU

Jan Henrik Ardenkjær-Larsen blev tirsdag officielt udnævnt til institutleder på DTU Sundhedsteknologi. En udnævnelse Ardenkjær-Larsen modtog på følgende måde:

Ingeniører spiller en afgørende rolle i løsningen af den samfundsmæssige sundhedsbyrde. Demografiske ændringer, dybere forståelse af sygdomme og øget kompleksitet skaber et behov for bæredygtige, tilgængelige og effektive sundhedsteknologier. Det er vores mission at levere på dette!”

Siden 2015 har Jan Henrik Ardenkjær-Larsen haft sin daglige gang på DTU. Inden da har han været ansat i det private erhvervsliv hos blandt andre medicinalproducenten Nycomed og GE Healthcare.

Vejen gennem datajunglen

Og så tilbage til sundhedssektorens overgang fra håndværk til eksakt videnskab. Jan Henrik Ardenkjær-Larsen understreger, at langt de fleste læger i hans optik har en ”fantastisk forståelse” for teknologien...

Læs resten af artiklen på Science Report

 

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.