Nyt studie kan føre Danmark ud af forurenet fosfor-import

tirsdag 31 maj 16
|
af Casper-Eicke-Frederiksen

Kontakt

Brit Bille Albrektsen
AC-Fuldmægtig
Afdelingen for Uddannelse og Studerende
45 25 10 66

Kontakt

Kaj Thomsen
Emeritus
DTU Kemiteknik
45 25 28 60

Fosfor er et essentielt produkt i landbrugsgødning, og dermed størstedelen af den mad vi indtager. Men fosforminerne er ved at være tomme, samtidig med de i stigende grad bliver forurenet af cadmium, der potentielt set kan føre til nyreproblemer, hvis det kommer med i maden.

Et nyt studie fra DTU Kemiteknik viser, at fosformineralet struvit-k kan udledes fra ellers forurenet flyveaske og dermed bane vejen for at genbruge det som gødningsprodukt.

Fosforproduktion er spået til at toppe i 2069, og ifølge hovedarkitekten bag studiet og lektor ved DTU Kemiteknik, Kaj Thomsen, er man nødt til at starte med at genbruge fosfor, hvis vi fortsat ønsker at producere mad, som vi kender det i dag.

”Den fosfor, vi importerer fra Marokko, Kina og USA, bliver mere og mere forurenet af cadmium, men med denne tilgang kan vi producere vores egne rene produkt,” siger han.

Struvit er et fosformineral, der minder om struvit-k, og bliver allerede produceret på tre forskellige anlæg i Danmark. Tilsammen udgør de en produktion på cirka 350 tons struvit. Danmark importerer årligt i omegnen af 14.000 tons fosfor, men ifølge studiet vil det være muligt at nedsætte importen med 3000 tons, hvis der bliver opført flere anlæg.

Tyskland og Holland er allerede milevidt foran Danmark, når det kommer til struvit-produktion. I Holland er der blevet opført en lang række anlæg, og det største af dem producerer alene 1000 tons om året.

Ifølge Kaj Thomsen behøver vi dog ikke kigge længere væk end Sverige for yderligere inspiration.

”Sverige har valgt at beskatte cadmium, hvilket gør det meget lettere at producere ren fosfor frem for at importere den forurenede udgave,” forklarer han.

Selvom studiets resultater er lovende, er det stadig nødvendigt med yderligere forskning på området, før man kan integrere struvit-k som et fast gødningsprodukt i landbrugsindustrien.

Studiet blev foretaget af Kaj Thomsen, Anders Lodberg, Mujeeb Ur Rehman og Umar Fayyaz – alle fra DTU Kemiteknik.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.