Professor Anne Ladegaard Skov. Foto: Christian Ove Carlsson

Anne Ladegaard Skov udnævnt til professor

onsdag 09 maj 18
|
af Lonnie Moldt Jørgensen

Kontakt

Anne Ladegaard Skov
Professor
DTU Kemiteknik
45 25 28 25

Kontakt

Kim Allan Dam-Johansen
Professor, Institutdirektør
DTU Kemiteknik
45 25 28 45
Centerleder ved Dansk Polymer Center (DPC), Anne Ladegaard Skov, er udnævnt til professor i kemisk og biokemisk polymerteknologi på DTU Kemiteknik. 

Anne Ladegaard Skov er en af verdens førende forskere i dielektriske elastomerer. En teknologi, som består af en elektrisk isolerende silikonefilm, hvorpå der er påsat elektroder på filmens overflader. Igennem årene har hun forsket i nye og bedre silikone-elastomerer samt smartere måder at bruge dem på. Fokus har været på både kemiske og fysiske/elektriske aspekter af silikone-elastomerer og på, hvordan man producerer dem. Hendes forskning er helt central for instituttets strategi for produktudvikling til industrien. I sit professorat skal Anne Ladegaard Skov især beskæftige sig med dielektriske elastomerer til robotter og sensorer.

”Med Anne har vi sikret de fremtidige polymer-relaterede aktiviteter hér på instituttet. Anne har allerede haft ansvar for vigtige aktiviteter inden for dette felt og kan også dække undervisning og uddannelse på polymer-området samt de tekniske og kemiske kerneområder, som er vigtige for vores uddannelser,” udtaler Kim Dam-Johansen, institutdirektør ved DTU Kemiteknik.

Robotter plejer de ældre

Sci-fi er ikke længere kun en del af fiktionens verden, men er for længst rykket ind i virkelighedens verden. I dag er robotter blevet en integreret del af vores hverdag, og inden for bl.a. sundhedssektoren er udviklingen gået stærkt. Der har været fremsat mange idéer til, hvordan robotter kan forebygge nogle af de problemer, som sundhedspersonalet lider under, fx i forbindelse med løft af syge og ældre mennesker. Det er hér, de bløde silikone-elastomerer kommer ind i billedet. De kan nemlig løfte langt blidere end et menneske og samtidigt skåne sundhedspersonalet for tunge løft.

”Forestil dig et scenario, hvor det er muligt og også socialt accepteret at løfte syge og ældre med robotter. Robotten vil her være udstyret med arme med menneskelige egenskaber som fx vil kunne registrere tryk for ikke at overbelaste patienten,” udtaler hun.

Forskningen er dog stadig i sin vorden. Faktum er, at de bløde silikone-elastomerer stadig føles lidt for gummiagtige. Det betyder, at der er for meget gnidningsmodstand i forhold til hudens lidt fedtede overflade. Derfor gælder det om at gøre silikone-elastomererne endnu blødere.

Teknologi kan overføres til andre industrier

Anne Ladegaard Skovs forskning åbner også op for andre anvendelsesmuligheder inden for sundhedssektoren. Det gælder fx ”aktive bandager”, der kan hjælpe med at rehabilitere patienter. En dielektrisk elastomerforbinding på benet kan aktivt hjælpe til at opbygge vekslende tryk i benet, som giver forbedret blodomløb i benene. Forskningen kan også anvendes på smartphone-området, da de vil kunne laves i så blødt et materiale, at de ikke går i stykker, når man taber dem.

Tiltrædelsesforelæsning

I anledningen af udnævnelsen holder Anne Ladegaard Skov tiltrædelsesforelæsning fredag den 25. maj 2018 kl. 14.00, DTU bygning 303, auditorium 43. Forelæsningen har titlen ‘Pride and Prejudice in Electrical Fields: Dielectric Silicone Elastomers’.

Efter forelæsningen vil der være reception.

Relaterede Videoer  

Eva Unit 1 - DTU Robocup 2022

Team 77 Sia - It'Sia Hard Knock Life - DTU Robocup 2022

Maker Penguins | Lego Spike Prime linjefølger robot - DTU Robocup 2022

Presentation of Cleo - RoboCup 2021

Vis flere

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.