Foto: Thorkild Christensen

Kunstig intelligens hjælper til udvikling af nye typer øl

tirsdag 07 nov 17
|

Kontakt

Krist V. Gernaey
Professor
DTU Kemiteknik
45 25 29 70

Om projektet

Projekttitel: The Beer Fingerprinting Project
Samlet budget: 28 millioner kroner
Innovationsfondens investering: 18 millioner kroner.
Varighed: Tre år

Deltagere i projektet:

  • Carlsberg Laboratorium
  • Aarhus Universitet
  • DTU
  • Microsoft Danmark

Læs om projektet på Innovationsfondens hjemmeside 


Et nyt forskningsprojekt skal udvikle og teste smagsaromaer til ølproduktion. Formålet er at skabe en sensor-platform baseret på kunstig intelligens, der kan reducere tid og omkostninger i udvikling af nye typer øl. Udviklingen af en sensor-platform kan potentielt fremme bredere forskning og nye iværksættereventyr idet der ikke eksisterer en hurtig og effektiv måde til at bedømme smagsnuancer på i dag.

Selvom det lyder som det ideelle job at smage på adskillige øl om dagen, så er det umuligt at smage forskel på de cirka 1.000 forskellige smagsnuancer, der dagligt udvikles i Carlsberg Laboratoriet. Jochen Förster fra Carlsberg Laboratorium oplevede derfor et behov for at kunne måle smagsaromaer ved hjælp af sensorer til at understøtte hans arbejde med at udvikle nye bryggeorganismer, der i sidste ende resulterer i nye øl. Idéen til det nye forskningsprojekt ”The Beer Fingerprinting Project” var hermed skabt.

“Der eksisterer ikke en hurtig og effektiv måde til at bedømme smagsnuancer i drikkevarer, men det er afgørende, at vi kan dette, hvis Laboratoriet fortsat skal udvikle øl til den størst mulige fuldkommenhed og være et mønstereksempel på ølbrygning i Danmark og i resten af verden,” siger Jochen Förster, Direktør og Professor, Gæring og Fermentering hos Carlsberg Laboratorium.

Stor erfaring med reaktor parallelisering og integration 

Gode idéer kræver kloge hoveder. Udover Carlsberg, deltager Microsoft Danmark, Aarhus Universitet og DTU Kemiteknik i projektet med økonomisk støtte fra Innovationsfonden. DTU Kemiteknik ser frem til at starte dette spændende projekt, og vil arbejde tæt sammen med de øvrige partnere for at konvertere den nuværende sensorteknologi, der er udviklet på Aarhus Universitet, til software og hardware prototyper, der vil hjælpe med at identificere den praktiske nytte og værdi af den nye sensorteknologi.

Det er et meget spændende projekt hvor instituttet kan byde ind med ekspertise inden for reaktor parallelisering og integration samt databehandling.

"Vi har tidligere arbejdet med fortolkning af data fra avancerede sensorer som nærinfrarød spektroskopi anvendt på fermenteringsprocesser, og vi ser frem til at anvende denne viden i dette projekt. Desuden kan vi også bruge vores erfaring med at konstruere mikroreaktorer til at udvikle reaktor prototyper til dette nye projekt”, siger Krist Gernaey, Professor og centerleder ved PROSYS, DTU Kemiteknik.

Målet er nu at validere og modne teknologien og gøre den brugbar til at vurdere nye bryggerorganismer.

“Fundamentet for forskningsprojektet er advanced analytics og intelligent cloud teknologi i kombination med ekspertise inden for flere forskningsområder. Vi er spændte på at se projektet udfolde sig, og hvordan det vil have indflydelse på, hvor hurtigt Carlsberg kan få nye øl på markedet”, siger Ricky Gangsted-Rasmussen, Industry Lead - Retail, Microsoft Danmark.

Nye iværksættereventyr

I dag eksisterer der ikke en teknologisk platform, der er i stand til at vurdere og adskille komplekse smagsnuancer. Udviklingen af metoder til hurtigt og pålideligt at kunne vurdere komplekse smagsnuancer som eksempelvis øl, eller andre alkohol- og alkoholfrie drikkevarer, er af stor interesse for produktudvikling, kvalitetskontrol og sikkerhed. Som led i projektet, har forskere fra iNano på Aarhus Universitet, allerede udviklet sensorer samt en prototype for, hvordan man kan skelne mellem smagsnuancer i fire Carlsberg øl: Carlsberg Pilsner, Tuborg Pilsner, Wibroe og Nordic. Resultatet af forskningsprojektet vil ikke kun styrke den danske position på verdensmarkedet for øl, repræsenteret ved Carlsberg. Teknologien kan anvendes til andre produkter end drikkevarer, eksempelvis til anvendelse i miljø-, farmaceutisk- og fødevareindustrien.

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.