Photo: Marcel T. Ale

Tang skal skabe vækst i Ghana

tirsdag 14 apr 15
|
af Bertel Henning Jensen

Kontakt

Anne S. Meyer
Professor
DTU Bioengineering
45 25 25 98

Fakta om tangprojektet

  • I projektet er forskere fra blandt andet DTU gået sammen med kolleger fra Council for Scientific and Industrial Research (CSIR) og Kwame Nkrumah University of Science and Technology (KNUST) i Ghana om at udnytte den overflod af tang, der hjemsøger de ghanesiske strande.
  • Danida har doneret 10 mio. kr. til projektet.
  • Initiativet til at søge pengene kom fra Marcel T. Ale og Anders Thygesen, begge postdocer fra DTU.

DTU samarbejder med universiteter i Ghana om at udnytte tang fra Atlanterhavet til at skabe økonomisk vækst.

Det var ikke bunker, men snarere bjerge af tang, der mødte DTU's professor Anne S. Meyer, da hun første gang betrådte strandene i det vestafrikanske land Ghana. Bjergene af tang så store, at de udgjorde et problem for de lokale fiskere, fordi det kom i nettene og truede med at ødelægge deres erhverv.

Men det er de samme bjerge af tang, der med den rette viden og teknologi kan omsættes til udvikling og økonomisk vækst. Visse tangarter rummer nemlig vigtige næringsstoffer, der kan bruges både i fødevare- og medicinalindustrien.

”Der er den her kæmpe mulighed lige foran dem – ikke mindst for kvinder og unge mennesker, der ikke lever af fiskeri,” forklarer Anne S. Meyer.

Og det har nu ført til, at DTU sammen med flere ghanesiske forskere nu er gået i gang med at sætte tangproduktion og oparbejdning af tang i system i Ghana.

Til gavn for alle

Projektet vil være til gavn for både industri, forskning og lokalbefolkning, og samtidig skal restprodukter fra projektet bruges til at lyse op i en hård hverdag for de fattigste i det Ghana.

”Tang er en resurse,” siger Anne S. Meyer, ”Man dyrker jo decideret tang andre steder, blandt andet i Sydøstasien, for at udvinde de komponenter, der kan anvendes som hydrokolloider i fødevarer. Her får vi det bare foræret.”

Nu er næste skridt at identificere de tangtyper, der er velegnede til at udvinde hydrokolloiderne, som er vand-opløselige biopolymerer, der benyttes som stabilisatorer samt gelerings- og fortykningsmidler i fødevarer. Derefter skal der findes gode måder at dyrke tangen på uden at beskadige økosystemet. Endelig skal et lokalt forarbejdningsapparat sættes op, og så er perspektivet ellers at uddanne og hjælpe lokale ghanesere til at blive tangfarmere.

 

Photo: Marcel T. Ale
Kyst- og mangroveområder i den vestlige del af Ghana er præget af store mængder tang. Foto: Marcel Tutor Ale

 

Projektet, der er støttet af Danida, har et budget på 10 mio. kr., hvilket blandt andet skal betale for tre p.hd.-studerende og tre masterstuderende i Ghana, samt for forskningsaktiviteter på DTU Kemiteknik.

Hos Danida glæder det Lasse Møller fra Udviklingsfaglig Tjeneste, at danske universiteter er blevet bedre til at arbejde sammen med kolleger fra det globale syd.

”Det kan selvfølgelig hjælpe landene i syd med at afhjælpe nogle af de udfordringer de her inden for f.eks. miljø, governance, økonomisk udvikling og landbrug. Men Danmark får også noget ud af det her, det er jo naturen i et samarbejde. Danske forskere får gode muligheder for at lave feltarbejde og publicere, og på den måde flytter de sig selvfølgelig også,” siger han.

Ekspertise og visioner i Ghana

For Anne S. Meyer har mødet med de ghanesiske kolleger også understreget, at der er mere at hente i Afrika, end mange måske går og tror:

”Den ekspertise, vi har mødt i Ghana, er forbløffende. Ghana har en ret veluddannet akademisk klasse, som virkelig gerne vil være med til at løse nogle af de problemer, landet har. Og de synes, det er sjovt at være med til, så det har været en stor fornøjelse af arbejde med dem. Jeg må tilstå, at det overraskede mig, hvor dygtige og visionære, de er,” siger hun.

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.