Krist V. Gernaey

Novozymes professor holder sin tiltrædelsesforelæsning

tirsdag 11 jun 13

Krist V. Gernaey
Mandag den 10. juni holdt professor Krist Gernaey sin tiltrædelsesforelæsning. Omkring 100 deltagere havde fundet ind i mødelokale 1 i DTU’s hovedbygning på denne varme og solrige sommerdag.

Krist Gernaey’s professorat er sponsoreret af Novozymes A/S og løber i fem år. Professoratet er forankret i Novozymes’ forretningsområde for Product & Process Development – et område som Mikael Bundgaard-Nielsen har ansvaret for som Vice President.

Mikael Bundgaard-Nielsen ser Novozymes’ sponsorat som en langsigtet investering – og ser frem til opbygningen af en stærk gruppe, der kan være med til at løse relevante problemstillinger for Novozymes og industrien bredt. Således forventer han, at forskningsgruppen i løbet af de fem år bliver internationalt kendt og kan være med til at tiltrække studerende fra hele verden. At gruppen bliver placeret på verdenskortet ser Mikael som i god tråd med den generelle udvikling på DTU – der som universitet bliver mere og mere internationalt.

Mikael Bundgaard-Nielsen, Karin Nikolajsen, Kim Dam-Johansen

Mikael Bundgaard-Nielsen, Karin Nikolajsen og Kim Dam-Johansen. Fotos: Christian Ove Carlsson

"Jeg ser frem til opbygningen af en stærk gruppe, der kan være med til at løse relevante problemstillinger for Novozymes og industrien bredt"
Mikael Bundgaard-Nielsen, Novozymes

Mikael Bundgaard-Nielsen ser dog perspektivet som meget længere og mere vidtrækkende end de fem år – hans forventning er, at forskningsgruppen opbygger en solid viden inden for fermenteringsområdet, og at industrien vil gå til denne gruppe i fremtiden for viden og samarbejde.

Karin Nikolajsen, Director for Fermentation and Recovery Development, supplerer, ”professoratet skal give Krist arbejdsro – så han kan få opbygget gruppen som en vidensgruppe. Vi har viden om stor skala, som kan kombineres godt med forskningen på DTU Kemiteknik”.

Karin funderer også over samarbejdets generelle karakter og de vilkår, det er underlagt, og konkluderer, at ”det er jo en delikat balance mellem fortrolighed (om Novozymes’ forretningshemmeligheder, red.) og et meget tæt samarbejde”.

Sidstnævnte problemstilling er ikke ny for DTU Kemiteknik, der har samarbejde med industrien som en del af sit hjerteblod – og instituttet er meget bevidst om, at hvis man vil være tæt på industriens aktuelle og relevante problemstillinger og samarbejde med denne, er man underlagt en naturlig og selvfølgelig grad af fortrolighed.

Karin Nikolajsen har også en forventning til, at forskningsgruppen kan være med til at øge interessen yderligere blandt internationale studerende – et forhold som Novozymes byder velkommen. ”Vi ser gerne både danske og internationale studerende, der brænder for industriel bioteknologi på højt og globalt niveau” afslutter Karin Nikolajsen.

Læs mere om Novozymes-professoratet her