Foto: Joachim Rode

Forsker ved et tilfælde

tirsdag 20 dec 16
|
af Bertel Henning Jensen

Kontakt

Anne Ladegaard Skov
Professor
DTU Kemiteknik
45 25 28 25

Polymerer

En fællesbetegnelse for lange molekyler, der består af mange gentagelsesenheder af samme kemiske gruppe, såkaldte monomerer.

Dielektriske elastomerer

Krydsbundne polymerer, for eksempel silikone, hvorpå der påføres ultratynde elektroder. Når der påføres spænding til elektroderne, vil filmen bevæge sig, så man kan skabe kunstige bevægelser - eksempelvis når man laver hjælpemidler til lammede, eller kunstige insekter. Processen virker også omvendt, så man kan omdanne bevægelser i filmen til elektricitet. Det kan udnyttes til at høste eksempelvis bølgeenergi eller til at lave en skosål, der genererer strøm når du går. Det er allerede udviklet og forventes at komme i handelen snart.
Lektor på DTU Kemiteknik, Anne Ladegaard Skov, har i en relativt ung alder gjort sig gældende som en af verdens førende forskere i dielektriske elastomerer. Det lå ellers langt fra i kortene, at hun overhovedet skulle have studentereksamen.

Foran Anne Ladegaard Skov ligger små stumper film, der mest af alt ligner Vita Wrap. Den tynde film, og det metal, der er sprøjtet tyndt ud over, rummer hele hendes professionelle liv, men det simple ydre er forræderisk: de dielektriske elastomerer, som de hedder, rummer et svimlende væld af muligheder og et enormt økonomisk potentiale. Der er kun et par hundrede mennesker i verden, der forsker i disse elastomerer - og Anne Ladegaard Skov er en af de bedste.

Det lå ellers langt fra i kortene, at hun skulle ende som lektor i kemiteknik og verdenselite-forsker, nærmest tværtimod.
”Jeg er ikke fra en akademikerfamilie, min far er styrmand og min mor er designer, og indtil jeg begyndte på DTU, vidste jeg faktisk ikke rigtig, hvad en ingeniør laver. Jeg ved heller ikke helt, hvorfor jeg nogensinde begyndte at læse til ingeniør, for op igennem hele gymnasiet ville jeg gerne være læge, måske fordi man ligesom ved, hvad en læge laver,” forklarer hun, mens hun piller ved sine polymerfilm på bordet.

Men i gymnasiet i hjembyen Fredericia skete der noget: En enkelt lærer og en enkelt begivenhed gjorde hele forskellen og kom til at udstikke en livsbane for Anne Ladegaard Skov, som hun siden ikke har veget mange tommer fra.
”Jeg var god til fysik og kemi i gymnasiet. Så god, at jeg kom med til kemiolympiaden, hvor studerende kæmper i kemi, og der må være sket et eller andet der,” forklarer hun.

Ansatsen til det hele kom fra kemilæreren, Ove Kjær Poulsen, der formåede at få gjort faget så interessant, at Anne blev hængende.
”Han kunne formidle kemi som noget, der var fedt … og forståeligt! Man blev tryg ved faget,” forklarer hun, og tilføjer hurtigt:
”Og så var han rigtig god til at få ting til at eksplodere. Vi har tændt ild til utrolig mange ting i hans timer.”

Inden hun fik set sig om, var Anne Ladegaard Skov indskrevet på DTU. Og her fortsatte den søgende og lidt usikre kurs egentlig ganske længe:

Vi behandler hinanden ordentligt

”Mens jeg uddannede mig tænkte jeg tit, hvorfor i alverden jeg skulle have alle mulige forskellige kurser. Det var også en ren tilfældighed, at jeg kom med på et ph.d.-projekt om polymerer. Der var en anden studerende, der sagde, at jeg skulle komme med, selv om jeg nærmest ikke vidste hvad en polymer var. Og da jeg så var færdig med min ph.d., svor jeg, at jeg aldrig ville røre det skidt igen. Men jeg er tilbage. Mest fordi, at hvis vi får løst det her puslespil, så har det så enorme muligheder. Det er i virkeligheden sindssygt spændende,” fortæller hun.

I dag ser hun det ikke som en svaghed, at stien ikke har ligget snorlige og fuldt belyst fra start; snarere tværtimod:
”Dem, jeg kender, der har været dedikerede helt fra start, har selvfølgelig haft et forspring, fordi jeg brugte en stor del af min uddannelse på alt muligt andet - men så ved jeg til gengæld så meget andet nu. Og jeg bruger nærmest det hele på forskellige måder i dag”.

Udover passionen for kemi, tyder meget på, at Anne Ladegaard Skov har taget mere med fra kemitimerne hjemme i Fredericia. I hvert fald blev hun i 2016 hædret som årets ph.d.-vejleder på DTU, i hendes egen udlægning med en meget konkret opskrift, der ekkoer af Oves kemitimer:

”Vi har det sjovt, og vi behandler hinanden ordentligt. Der er eksempler på, at folk kanøfler hinanden lidt i de her miljøer, og det vil jeg altså ikke tolerere. Når der er travlt, så knokler vi røven ud af bukserne, men ellers må de studerende også godt forfølge deres egne ideer og så sidder jeg ikke og dyrker mikromanagement.”

Kan bruges til alt

"Den største motivationsfaktor, det er på den faglige stolthed. Det skal sgu lykkes!"
Anne Ladegaard Skov

Mikro er ellers et kodeord, når man arbejder med materialer på få mikrometers tykkelse. De dielektriske elastomerer har den egenskab, at de kan omdanne kinetisk energi til elektrisk energi - eller omvendt. Det kan, med Anne Ladegaard Skovs egne ord, ”nærmest anvendes til alting”.

Og listen over anvendelsesområder er allerede så lang, at man med lidt venlig tilnærmelse kan hævde, at hun fra sit kontor i DTU’s bygning 227 fører en nærmest gudeagtig tilværelse, hvor hun er med til at få lamme til at gå (exoskeletter), at få blinde til at se (indopererede blinkemekanismer i øjet) og hvor selv det kongsværk at skabe liv, er på cv’et; i hvert fald forstået på den måde, at det amerikanske militær ved hjælp af dielektriske elastomerer har skabt små, kunstige, styrbare insekter - noget, der kan få de blå briller til at dugge hos enhver spionage-afficionado.

Men det helt store projekt lige nu, er i en anden og noget større skala. Et hollandsk firma er ret langt i udviklingen af såkaldte ”anakondaer” af polymerer, som kan udvinde bølgeenergi og dermed har potentiale til at sikre vedvarende energi i meget stor stil.
Snart vil firmaet køre en test med ti af disse polymerpølser, på hver 500 meters længde. De forventes at producere, endda i et meget konservativt setup, omkring en tiendedel af den mængde energi, hele Avedøreværket producerer.

Det skal sgu lykkes!

”Lige nu fokuserer vi meget på det med bølgehøsterne. Det er sindssygt spændende, og vi ved, at nogle af de her større applikationer er nødt til at lykkes snart. Vi har super stor international interesse nu, men hvis vi ikke leverer, så ved vi også, at den vil begynde at dale. Hvis vi har succes, vil det selvfølgelig betyde meget rent økonomisk, at jeg vil få penge til mit arbejde, men den største motivationsfaktor, det er på den faglige stolthed. Det skal sgu lykkes!,” siger Anne Ladegaard Skov.

Og når succesen med bølgehøsterne indfinder sig for alvor, ved hun allerede, hvor en stor del af æren skal falde: hos en ældre gymnasielærer i Fredericia.
”De sidste mange år har jeg tænkt på, at jeg gerne vil ind forbi ham og sige tak for, at han tændte min interesse. Det synes jeg, han har fortjent,” siger hun og lyser op i et stort smil.

For selv om det på ingen måde kunne forudses, at hun ville ende, hvor hun er endt, er en ting sikker: Hun er endt det rigtige sted.
På spørgsmålet om, hvorvidt hun vil fortsætte med at arbejde med polymerer resten af sin karriere, kommer svaret nærmest inden spørgsmålet er stillet færdig:
”Ja!

Relaterede Videoer  

Vis flere

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.