Foto: Ulrik Jantzen

Citrusskaller skal give glade maver

fredag 03 mar 17
af Morten Andersen

CP Kelco

CP Kelco har hovedkontor i Lille Skensved. Virksomheden fremstiller to typer af ingredienser, der primært bruges til at forbedre konsistensen af fødevarer og andre produkter. Pektin fremstilles ud fra skaller af citrusprodukter, mens carrageenan udvindes af rødalger. Virksomheden har forskning og udvikling i Danmark, USA og Finland. Der er produktion mange steder i verden – bl.a. i Lille Skensved. I alt er der ca. 340 medarbejdere i Danmark. CP Kelco er et datterselskab af amerikanske J.M. Huber.

BIOPRO – en bioteknologisk satsning

Samarbejdet Biopro blev etableret i 2013 med det formål at udbygge Danmarks stærke position inden for bioteknologisk produktion. DTU og Københavns Universitet er de akademiske deltagere, mens industrien er repræsenteret af en række virksomheder, bl.a. Novo Nordisk, Novozymes, DONG Energy, CP Kelco og Chr. Hansen. Samarbejdet er støttet af Capnova, Region Sjælland, Innovationsfonden, Den Europæiske Fond for Regional Udvikling samt deltagerne.

Senest er det lykkedes at rejse 128 mio. kr. fra kredsen, så samarbejdet er sikret til og med 2019. Det er ambitionen, at Biopro skal føre til etablering af otte nye virksomheder og 100-200 nye arbejdspladser i løbet af de kommende år.

@ Krist Gernaey, professor, DTU Kemiteknik, kvg@kt.dtu.dk.

Sjællandske CP Kelco er en internationalt førende leverandør af geleringsmidler til fødevarer. En ny satsning er at interessere sig for ingrediensernes sundhedsgavnlige egenskaber

CP Kelco i Lille Skensved er en af verdens førende leverandører af pektin, som er en kompleks sukkerforbindelse, der især udvindes fra skallen af citrusfrugter. Pektins største anvendelse er som geleringsmiddel i en lang række fødevarer. CP Kelco er i dag ejet af den amerikanske virksomhed J.M. Huber.

”J.M. Hubers ledelse er klar over, at der findes et unikt miljø i Danmark pga. det tætte samarbejde, vi har med universiteter og med andre virksomheder. Det er et vigtigt argument for at fastholde udviklingsaktiviteterne i Danmark. Udviklingsarbejdet fører til nye processer og produkter, hvilket styrker og udvikler vores produktionsapparat. Disse unikke netværk bidrager således til at skabe og beskytte danske arbejdspladser, ikke kun i udviklingsafdelingen, men også i produktionen,” siger Karin Meyer Hansen, der er senior manager for Product & Analytical Method Development hos CP Kelco.

CP Kelco indgår bl.a. i samarbejdet Biopro, der har DTU, Københavns Universitet og fem virksomheder som partnere.

”Ud over de direkte forskningssamarbejder spiller universiteterne en vigtig rolle som bindeleddet mellem virksomhederne,” siger Karin Meyer Hansen. ”Når vi indgår i projekter med universiteterne, vil der ofte også være andre industrielle partnere involveret. Det giver et godt netværk, som der kan bygges videre på.”

Bedre dyrevelfærd med ingredienser

Desuden har Biopro-samarbejdet værdi for virksomhedens rekruttering, uddyber Karin Meyer Hansen:

”Medicinalindustrien har stor bevågenhed hos de nyuddannede kandidater, mens det er mere ukendt, at man faktisk også kan få spændende job i ingrediensindustrien. Specielt ville vi gerne tiltrække flere ingeniører. I den forbindelse er det godt for os, at vi kan promovere os gennem Biopro og de øvrige samarbejder.”

Ud over pektin fremstiller CP Kelco en anden sukkerforbindelse, carrageenan, som udvindes af rødalger. Ligesom pektin benyttes carrageenan som ingrediens i fødevarer og andre produkter for at give den rette konsistens. En ny udvikling er, at virksomheden går efter at udvide anvendelsesområdet for sine produkter.

”Der er publiceret studier, som indikerer, at visse fibre kan have en positiv effekt på tarmfloraen hos dyr og mennesker. Hos dyrene vil det sige, at foderet udnyttes bedre. Det skaber større tilvækst og forebygger samtidig diarré eller andre fordøjelsesproblemer. Specielt ser det ud til, at pektin kan have en positiv effekt. Det synes vi, er værd at undersøge nærmere,” siger Karin Meyer Hansen.

Rækker ud til universiteter

"J.M. Hubers ledelse er klar over, at der findes et unikt miljø i Danmark pga. det tætte samarbejde, vi har med universiteter og med andre virksomheder. Det er et vigtigt argument for at fastholde udviklingsaktiviteterne i Danmark."
Karin Meyer Hansen, CP Kelco

CP Kelcos ambitioner er en del af en global tendens. Nemlig at ingredienser ikke kun vurderes ud fra deres funktionelle egenskaber, men i høj grad også for deres sundhedsmæssige værdi. Dog er der en betydelig indsats, der skal klares først, understreger Karin Meyer Hansen:

”Vi ønsker at opnå en bedre forståelse af mekanismen bag den sundhedsgavnlige effekt. For det første for at give vores kunder så god og veldokumenteret en beskrivelse af vores produkter som muligt. For det andet, fordi det formentlig vil give os mulighed for at tilpasse vores produkter, så de giver endnu bedre effekt. Vi lever jo af at modificere pektin og carrageenan til netop de anvendelser, der efterspørges i fødevarebranchen. Når stofferne skal bruges til nye formål, skal de formentlig have lidt andre strukturer.”

Sundhedsfremmende ingredienser til dyrefoder er mest nærliggende, siger Karin Meyer Hansen, men tilføjer:

”På længere sigt er human ernæring bestemt også interessant. I fremtiden kan vi måske udvikle produkter, der egner sig særligt til fødevarer, der skal spises af bestemte grupper af mennesker; ældre, børn, sportsudøvere osv. Behovet for både fødevarers tekstur og anden effekt på fordøjelsen vil variere fra gruppe til gruppe.”

Den nye satsning på sundhed og dyrevelfærd er et eksempel på en opgave, der kræver eksternt samarbejde, understreger Karin Meyer Hansen:

”Vores kernekompetence er de funktionelle egenskaber. Vi råder ikke over laboratorier, der egner sig til ernæringsforsøg og lignende. Derfor er vi afhængige af samarbejde både med universiteter og med andre virksomheder.”