Hot pot dinner

Kunsten at finde den rette kemi i Kina

onsdag 30 aug 17

Kim Dam-Johansen
Professor, Institutdirektør

Hao Wu
Adjunkt

Sino-Danish Center

SDC er et partnerskab mellem alle otte danske universiteter, Chinese Academy of Sciences (CAS) og the University of Chinese Academy of Sciences (UCAS).

• Centerets mål er at promovere og styrke samarbejdet mellem danske og kinesiske læringsmiljøer samt øge studerende og forskeres mobilitet Danmark og Kina imellem.

• SDC’s aktiviteter inkluderer dansk-kinesisk forskningssamarbejde indenfor fem udvalgte områder, syv tilknyttede kandidatuddannelser med et årligt optag på 150 studerende og optræning af et stort antal ph.d.-studerende.

Frederikke Zilstorff studerer på Sino Danish Center i Beijing, og det går ikke stille for sig: Kemiteknik og kulturmøder er grobunden for et fagligt og forunderligt ophold i Kina.

”Det med at gå herhjemme i Danmark blev på en måde lidt for nemt. Der skulle ske et eller andet!”

Så enkel og klar kan grunden være til at tage sin kandidatgrad i Chemical and Biochemical Engineering ved Sino Danish Center (SDC) i Beijing – og det er præcis, hvad danske Frederikke Zilstorff gør. Hun er lige nu i Danmark, hvor hun har deltaget i Summer University i DTU Kemitekniks Pilot Plant, men snart vender hun tilbage til endnu et semester i Østen.

SDC er et partnerskab mellem alle otte danske universiteter, Chinese Academy of Sciences (CAS) og University of Chinese Academy of Science (UCAS). Og ifølge Frederikke giver det dansk-kinesiske samarbejde ”dobbelt udbytte”:

”Rent fagligt får man en uddannelse, som er på samme niveau som herhjemme. Til gengæld får man også meget mere end det: Både mange personlige oplevelser, men også bare det med at have en masse kinesiske klassekammerater, og opbygge et internationalt netværk,” siger hun.

Derudover fortæller Frederikke, at kontakten med underviserne betyder meget:

”Det har været en kæmpe fordel, at man har en mere personlig kontakt med professorerne på SDC. Man er ikke bare et ansigt ud af 80 i en forelæsningssal, men kan altid komme og spørge om noget eller få hjælp, også efter undervisningen formelt er slut, og man spiser ofte frokost sammen. Det havde jeg ikke rigtig regnet med, men har sat stor pris på det.”

Badminton og dumplings

Ifølge Frederikke støtter SDC de danske studerende med at falde til i en kinesisk uddannelsesinstitution og hverdag, og de studerende hjælpes også indbyrdes ad med, hvordan tingene hænger sammen. Men nogle ting må man bare springe ud i med et åbent sind. Det handler om at prøve sig frem.

”Det kan for eksempel være en udfordring at skabe et sammenhold i klassen, for mange af de kinesiske studerende har jo allerede deres venner og omgangskreds tæt på sig. Så nogle af os danskere har gjort meget ud af at få dem med ud og spise hot pot, spille badminton eller tage på forskellige udflugter. Jeg tror bare, man skal hoppe ud i det. Kineserne er flinke, og hjælper hvor de kan,” siger Frederikke.

Og når først man har lært de lokale at kende, fører det mange spændende oplevelser med sig.

”Jeg fejrede kinesisk nytår i en lille landsby sammen med en klassekammerats familie. Det var rigtig sjovt at overvære og deltage i deres traditioner. Stemningen er helt særlig. Der blev jeg også undervist i at lave dumplings. Familien havde det sjovt med at vise, hvordan vi skulle folde dem, men der var ingen af dem, der kunne engelsk, så det var meget visuel læring med fagter.”

Et ophold der åbner verden

Når Frederikke igen drager østpå bliver det for at tage et sidste semester ved SDC, før hun skal skrive speciale. Hendes fremtidsplaner er meget åbne, og en af de ting hun har fået med fra opholdet er, at gribe de muligheder, der opstår.

”Opholdet har mest af alt åbnet mine øjne for muligheden for at arbejde udenlands generelt. Om det bliver i Kina eller et andet sted, det ved jeg ikke. Jeg tager i hvert fald mange kulturelle og faglige kompetencer med mig derfra.”

Frederikke føler sig altså indtil videre godt klædt på i sin uddannelse. Men det er ikke alt kan læres lige let:

”Jeg lærte aldrig rigtig at lave dumplings,” griner hun.