BioEng Anne Veller

Tyg dig ud af din jernmangel

fredag 19 feb 16

Anne S. Meyer
DTU Bioengineering

Brit Bille Albrektsen
AC-Fuldmægtig
Afdelingen for Uddannelse og Studerende

Centre for Bioprocess Engineering

Ph.d. afhandling "Mineral bioavailability enhancement by in situ gastrointestinal enzyme catalysis"

Som en del af FENAMI projektet ledt af Ioannis Chronakis, DTU Fødevareinstituttet

I samarbejde med Fertin Pharma A/S og DTU Fødevareinstituttet

Primær vejleder: Anne S. Meyer

Tyggemaskine

Grovbolle. Kaffe. Og til at klare morgenånden og hindre jernmangel – et stykke tyggegummi? Ny forskning fra DTU Kemiteknik viser interessant potentiale, idet man ved helt simpelt at afslutte morgenmåltidet med et stykke tyggegummi, udover at fixe morgenånden, potentielt kan reducere ens risiko for jernmangel.

Mere jern – ja tak!

I Danmark får flere ikke den mængde jern, som de har behov for og på verdensplan er det helt op mod 2 milliarder mennesker, der er berørt af jernmangel. Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet er det typisk teenagere, kvinder i den fødedygtige alder og gravide, der rammes af denne mangel grundet deres øgede behov for jern. Teenagere har brug for det til at vokse, kvinder i den fødedygtige alder fordi de mister jern under deres månedlige menstruation og sidst men ikke mindst stiger gravides behov for jern stiger i takt med at barnet vokser og de forsyner fosteret med jern. For gravide er jernet især vigtigt idet det bruges til dannelsen af barnets røde blodlegemer, som har særlig betydning for centralnervesystemet.

For at gøre kål på denne jernmangel er det ofte ikke nok blot at påbegynde en jernrig diæt af fisk, kød og fjerkræ, da kroppen ifølge Fødevarestyrelsen ofte kun optager under en tiendedel af den jern, der er i mad. Netop den lille optagelsesprocent ønskede ph.d.er Anne Veller Friis Nielsen fra DTU’s Kemiteknik at forbedre. Hun har forsket i hvordan kroppen kan blive bedre til at optage jern fra de madvarer vi spiser til daglig ved at tilføje enzymer til ligningen.

Enzymerne kommer til undsætning

For at forbedre kroppens jernoptagelse var Anne Veller Friis Nielsen’s fokus på cerealier, eller som de fleste af os måske bedre kender dem; risklid (fundet i brune ris), hvedeklid (fuldkornshvede ofte brugt i bagning), og durra (en kornsort tætlignende majs, der dyrkes og spises meget i Asien og Afrika). Alle tre er rige på jern, men idet jernet et bundet til fytat, er jernabsorbtionen i bund. Forskningen gik derfor ud på at undersøge om enzym-katalyse med fytase i maven kunne gøre en positiv forskel for optagelsesprocenten.

Helt konkret blev enzymet (fytase) brugt som drivkraft til at nedbryde den effektive jernoptagelsesinhibitor, der findes i cerealier i vores fordøjelsessystem. Enzymer forhøjer generelt antallet af reaktioner, som måske eller ikke vil ske hurtigt nok til at gøre en forskel - i dette tilfælde medvirkende til at jernoptagelsen blev gjort mere effektiv.

Som et innovativt led i hendes forskning kom Anne Veller Friis Nielsen på den ide at indføre fytase-enzymet i tyggegummi. Som hun forklarer, ”ved at lade tyggegummiet bære fytasen, frigives enzymet ind i mundvandet gennem tygning. I takt med at spyttet sluges ender fytasen nede i maven, hvor den blandes med maden og udfører katalysen med det resultat at det forbedrer opløseligheden af jern i tarmmiljøet”. Forskningsresultaterne kom derfor frem til at ved at spise et tyggegummi efterfulgt af for eksempel en grovbolle eller et måltid med brune ris, kan vi være med at forøge vores jernoptagelse og som et resultat potentielt opfylde vores krops behov for jern.

Et lovende stykke tyggegummi

Ud fra de positive resultater udtaler Anne Veller Friis Nielsen afslutningsvis, ”forskningsresultaterne viser et spændende potentiale. Ved at tilføje tyggegummi til problemstillingen kan vi på praktisk vis levere fytasen ned til maven efter indtagelse af et cerealie-måltid. Ved ankomst til maven accelererer fytasen dernæst den kemiske reaktion idet den nedbryder den hæmmende optagelses-inhibitor og derigennem gør det muligt at forbedre jernoptagelsen af de jernrige cerealier mange af os allerede spiser til hverdag”.

Forskningen blev udført i et laboratorie ved brug af en in vitro model, der simulerede den menneskelige mave. Produktion af tyggegummi og den simulerede tygning blev udført i samarbejde med Fertin Pharma i Vejle. Den simulerede tygning blev målt på en special-designet tyggemaskine hos Fertin Pharma, for at undersøge frigørelse af aktive enzymer i mundvandet.