Resultaterne fra et stort 10-årigt klimaforsøg nær Jægerspris er klar, og giver et realistisk bud på, hvordan Danmark ser ud i 2075. Den gode nyhed er, at de undersøgte økosystemer ser ud til at være i stand til at stå imod moderate klimaforandringer i fremtiden. Den dårlige nyhed er, at økosystemernes optag af CO2 fra atmosfæren ser ud til at halveres inden udgangen af dette århundrede. Det forudser forskere fra DTU Kemiteknik, Københavns Universitet og Aarhus Universitet.
10 års eksperimentelle data tegner et realistisk billede af fremtiden
Det danske forskningsprojekt CLIMAITE med seniorforsker fra DTU Kemiteknik, Teis Nørgaard Mikkelsen, i ledelsen har de sidste 10 år passet, plejet, målt og vejet økosystemet på en mark i Brandbjerg. Målet har været at forudsige hvordan Danmarks natur vil tilpasse sig de stigende klimaforandringer. Resultaterne blev fremlagt ved en konference i går, hvor blandt andet Lars E. Kann-Rasmussen fra bevillingsgiveren Villum Fonden overværede afsløringen af Danmarks fremtid. Resultaterne fra CLIMAITE-projektet er fremkommet af et ambitiøst eksperimentelt set-up og dette er én af grundene til, at Villum Fonden valgte at investere i forsøget.
”Det var min fars motto, at ét forsøg er bedre end tusind ekspertantagelser” fortalte Lars E. Kann-Rasmussen under en tale ved konferencen i det farverige Festauditorium på Københavns Universitet på Bülowsvej. Festauditoriet er dog ikke det eneste der er fyldt med nuancer, det er resultaterne fra dette langvarige forsøg også.

|
Lars E. Kann-Rasmussen fra Villum Fonden fortæller om begrundelsen for
bevillingen. Foto: Lotte Grandorf
|
Kombinationen af faktorer gav overraskende resultater
Udover at klimaforsøget spænder over en meget lang tidsperiode (10 år), kombinerer forsøget også - som noget helt særligt - flere af fremtidens klimatiske faktorer, nemlig højere temperaturer, en stigende mængde CO2 i atmosfæren og perioder med tørke.
Forsøget inddelte et hedeområde nord for Jægerspris i 12 oktagoner med forskellige kombinationsmuligheder. Nogle økosystemer blev udsat for varme, nogle for tørke, nogle for CO2 og nogle for alle tre faktorer. Alle de mulige kombinationer (8 stk.) blev undersøgt, selvom behandlingen med alle tre faktorer er den mest realistiske, da den indeholder alle de faktorer som vi forventer ændret i fremtiden. Klimaforskning har som regel fokus på én klimatisk faktor. Men i virkelighedens verden vil klimaforandringerne bringe en kombination flere forskellige faktorer, det vil sige eksempelvis perioder med varme dage og meget lidt regn sammen med det stigende CO2-niveau. En logisk slutning kan derfor være, at hvis man lægger alle disse faktorer sammen vil det have en forøget negativ effekt på klimaet. Men det viser forskningen nu, ikke er tilfældet – nærmere tværtimod.

|
Én af oktagonerne på heden i Brandbjerg. Øverst ses et af de rullegardiner som
bruges til at regulere temperatur og regnfald. Foto: Teis Nørgaard Mikkelsen |
”Det er et overraskende resultat, at det ikke nødvendigvis er en katastrofe for klimaet når man lægger alle faktorerne sammen. Tværtimod viser flere af vores resultater, at jordfaunaens biodiversitet og mængde stort set ikke bliver påvirket af den fulde kombination af varme, tørke og CO2. Faktisk kan kombinationen ligefrem kan have en dæmpende effekt i forhold til økosystemernes udledning af CO2,” fortæller Teis Nørgaard Mikkelsen.
”Desværre er det bare ikke hele sandheden, fortsætter Teis Nørgaard Mikkelsen, ”til trods for at vores behandling med hver af de enkelte faktorer gav forøget optag af kulstof i økosystemet, viser vores resultater på den anden side også at den fulde kombination af behandlinger reducerer økosystemets samlede kulstofoptag med mere end 50 %. Med andre ord, ser vi altså potentielt på en fremtid hvor planterne ikke længere kan optage den mængde CO2 som vi er afhængige af i forhold til at bevare balancen i udvekslingen af CO2 med atmosfæren” forklarer Teis Nørgaard Mikkelsen.

|
Tydelig temperaturforskel i en af forsøgsopstillingens oktagoner.
Foto: Poul Therkild Sørensen |
Behov for forskning i ekstreme vejrforhold
Selvom CLIMAITE-projektet nu er ved sin ende, er der stadig behov for mere forskning på området.
”CLIMAITE-forsøget er et af de mest avancerede klimaændringseksperimenter som verden har set, men der er behov for nye eksperimenter i fremtiden som fokuserer periodiske ekstreme begivenheder som f.eks. lange tørkeperioder, hedebølger og oversvømmelser i en CO2-beriget atmosfære, da sådanne enkeltstående begivenheder også bliver en del af vores virkelighed, og de kan formentlig ændre økosystemernes udvikling i dramatisk retning”, slutter Teis Nørgaard Mikkelsen.
Læs mere om projektet på hjemmesiden
Eller klik på billedet for at downloade et overblik over CLIMAITE's resultater