Stirred tank used for process intensification of gas-liquid bioreactors. Photo by: Thorkild Christensen

Algoritme kan mindske lattergas-udledning fra spildevand

onsdag 31 maj 17
|
af Frederik Appel Olsen

Kontakt

Gürkan Sin
Professor
DTU Kemiteknik
45 25 29 80

Fakta om LaGas

LaGas bliver ledet af DTU Miljø. Bestyrelsen består af medlemmer fra DTU Miljø, DTU Kemiteknik, Syddansk Universitet, Krüger A/S, Veolia Water, Unisense A/S og Udviklingssamarbejdet. Det bliver støttet af Det Strategiske Forskningsråd.

Besøg projektets hjemmeside for at få mere at vide om LaGas.

Ved behandlingen af spildevand bliver drivhusgassen N2O. også kendt som lattergas, udledt. En næredygtig tilgang kræver, at udledningen mindskes. LaGas-projektet på PROSYS arbejder på sagen og forsøger at kontrollere N2O-produktionen og –udledningen i forbindelse med spildevandsbehandling med nyt patent og algoritme.

Lattergas kan lyde som noget ret morsomt - men en drivhusgas, der er 300 gange kraftigere end CO2 og flyder direkte fra spildevandsprocesser og ud i atmosfæren er bestemt ikke noget at grine af. Dette er tilfældet med lattergas, eller N2O med en kemisk betegnelse.

LaGas-projektet har hjemme på forskningscenteret PROSYS på DTU Kemiteknik og ledes af lektor Gürkan Sin. Målsætningen er at undersøge produktionen af N2O i spildevandsbehandling for at se, hvordan man bedst kan kontrollere udledningen.

Projektet blev afsluttet i år med en succesfuld patentering af et nyt kontrol-koncept. Og nu, takket være nye bevillinger, vil Gürkan Sin fortsætte arbejdet med denne miljøudfordring.

”Vi er meget tilfredse med og spændte over at få en bevilling fra Vandsektorens Udviklings- og Demonstrationsprogram (VUDP) – Den danske vandsektors eget bevillingssystem – til at demonstrere holdbarheden af vores idéer. Vores partnere i projektet er BIOFOS – den største danske vandværksvirksomhed – som giver os en platform til at afprøve vores nye koncept, samt Unisense, der er en specialiseret sensorvirksomhed, der giver os adgang til en N2O-sensor, ” siger Gürkan Sin.
 

Et kompliceret problem

Problemet med N2O-udledning fra spildevandsbehandling har længe været et varmt emne i international videnskab. Meget arbejde er blevet gjort, men få resultater har vist sig.

Den primære indsigt fra LaGas-projektet er, at problemet med N2O-udledning er tæt forbundet til det enkelte spildevandsanlæg: Hvordan det er designet og hvordan det bliver styret. Ikke engang så meget vidste man, før projektet blev sat i gang. I nogle anlæg observeres udledningen, i nogle gør den ikke. Derfor er det vigtigt at forstå det enkelte anlæg, inden man foreslår løsninger.

Ingeniørernes opgave, konkluderer projektet, er at specificere, hvordan man bedst styrer anlægsprocesserne – kontrol af iltningssystemet, blandt andet – i det specifikke spildevandsanlæg, hvis man ønsker at minimere udledningen.
 

Et blik fremad

I Gürkan Sins kommende forskningsprojekt vil en postdoc med baggrund i procesautomatisering og -kontrol implementere den patenterede kontrolalgoritme fra LaGas-projektet på Avedøre Spildevandscenter – et af de anlæg, der bliver drevet af BIOFOS.

Anlæggets drift vil blive monitoreret ved brug af målinger af spildevandskvalitetsparametre, men også N2O-udledning i atmosfæren ved hjælp af Unisenses N2O-sensor. Man håber på gennem testene at finde ud af, hvordan kontrolteknologien fungerer i praksis ved varierende indflydelse på spildevandets sammensætning og bevægelse. Dette kan give en vejledning til, hvordan vi fremover skal tænke principperne for kontrolteknologien, sådan at det bliver muligt at opnå en reduktion af N2O-udledning på bundlinjen.

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.