Frugt og grønt  pakket ind i plastik. Foto: Colourbox

Mere af din brugte mademballage skal kunne genanvendes

mandag 08 jun 20
|

Kontakt

Anders Egede Daugaard
Lektor
DTU Kemiteknik
23 65 21 52

Om projektet

Partnere i projektet: Arla Foods, Teknlogisk Institut, DTU Kemitek, DTU Food Nilpeter, Resino Trykfarver, Trepko, Vetaphone, Damberg & Co., Salling Group, Dansk Affaldsforening og DI Fødevarer.

Innovationsfonden har investeret 11 millioner kr. i projektet.

Læs mere om projektet på Innovationsfondens hjemmeside.
Fødevareemballage ender ofte med at blive brændt, fordi det er blandingsprodukter som ikke kan adskilles og genanvendes. Nu går DTU Kemiteknik og en lang række aktører sammen om at udvikle teknologi, der kan gøre fleksibel plastikemballage genanvendeligt.

Cirka 50% af den plastik, som man finder i husholdningsaffaldet, er fleksible film fra fx fødevareemballage. Heraf er halvdelen multilaminatfilm – plastik der er sammensat af forskellige typer af plast – hvilket gør det meget vanskeligt at genanvende til samme formål. Læs hele pressemeddelelsen på Innovationsfondens hjemmeside.

Udover at det er et stort miljømæssigt problem både lokalt og globalt, kommer det i fremtiden også til at koste dyrt for fødevareproducenter. Ifølge et EU direktiv, der træder i kraft i 2025, skal producenter til at betale for, at den plastik, de benytter til deres produkter, kan blive genanvendt.

Ny teknologi og cirkulær økonomi

I projektet Circular Mono Plastic Packaging skal der udvikles to teknologier, der muliggør produktion af fleksibel emballage fremstillet af én enkelt plasttype, så fødevareemballagen i højere grad kan genanvendes.

Dermed vil den danske afbrænding af plastik kunne mindskes væsentligt, og det vil samtidig være en konkurrencemæssig fordel, når danske virksomheder kan levere en løsning på de krav om genanvendelse, som fødevareproducenter til det europæiske marked snart bliver mødt med.

Under projektets forløb forventer parterne, at den samme plast genanvendes 3-5 gange, så eventuelle kvalitetsforringelser kan studeres.

En særlig udfordring ved at anvende genanvendt materiale er hygiejne og fødevaresikkerhed, som indgår i udviklingsprojektet helt fra starten.

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

Stillbillede fra animation om DTU Fødevareinstituttets arbejde med risikovurderinger.

video thumbnail image

Vis flere

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.