Et nyt forskningscenter har set dagens lys på DTU Kemiteknik. Centeret med det sigende navn PILOT PLANT skal forske og undervise i eksperimenterende design processer og udstyr - og det er godt nyt for både studerende, forskere og virksomheder.
Når en ny medicin bliver opfundet, eller en ny metode til at lave biomasse om til kemikalier, materialer og energi ser dagens lys, er det resultatet af en proces. Processen er som regel meget kompliceret og består af mange enhedsoperationer og reaktioner, der hver især spiller en vigtig rolle i sammensætningen af de perfekte forhold for processen.
I forbindelse med fødevarer og lægemidler for eksempel er driftsikkerheden altafgørende, da selv den mindste ændring i processen kan udgøre en fare for forbrugeren. Samtidig er sikkerheden i produktionen vital for at undgå, at anlægsarbejdere og miljøet tager skade.
DTU Kemiteknik har derfor etableret et nyt forskningscenter, PILOT PLANT, der har til formål at forbedre disse processer ved at give studerende, forskere og virksomheder en mulighed for at afprøve dem under autentiske forhold i forsøgsanlæg.
Et avanceret forsøgsanlæg
Mens forskningscentret er nyt, forholder det sig dog anderledes med det forsøgsanlæg, det opererer i. Faktisk er anlægget resultatet af en lang strategisk proces. DTU Kemiteknik har i mange år investeret i udviklingen af dets pilotskalafaciliteter med det nyeste og mest avancerede udstyr.
"Mens andre universiteter har skåret ned på deres investeringer i forsøgsanlæg, har vi øget vores indsats, og det betyder, at vi i dag har nogle ret unikke faciliteter - og storskalafaciliteterne er virkelig påkrævede", siger Lars Kiørboe, leder af det nye forskningscenter.
"For mange idéer når aldrig ud over laboratoriestadiet på grund af praktiske problemer forbundet med opskalering og implementering i fuld skala. Mange processer bliver ikke implementeret optimalt på grund af en mangel på know-how", fortsætter han.
Mere konkurrencedygtige partnere
Ifølge Lars Kiørboe kan små og mellemstore virksomheder også drage nytte af det nye forskningscenter, da de ofte mangler muligheden for at etablere nye forsøgsanlæg, når de skal afprøve en ny proces. På PILOT PLANT-forskningcentret får virksomhederne adgang til en bred vifte af enheder og eksperter.
Ved at tilbyde adgang til forskningsfaciliteter og ekspertviden om industrielle processer sigter det nye forskningscenter efter at forbedre DTU Kemitekniks partneres positioner på markedet.
"Vores forskning er rettet mod at forbedre eksisterende industriprocesser ved at gøre dem mere effektive, billigere og ikke mindst grønnere. På den måde håber vi at bidrage til at gøre vores partnere i industrien mere konkurrencedygtige", siger Lars Kiørboe.
Fra teori til praksis
Ifølge centerlederen, der sammen med sit hold af kollegaer fra PILOT PLANT afholder kurser i enhedsoperationer, er industriens konkurrencedygtighed ikke kun et resultat af forskning i processer -processerne skal ligeledes fungere ordentligt. Det kræver blandt andet uddannelse af kompetente ingeniører, der ikke er notorisk bundet til deres skriveborde.
Derfor har de kurser, der afholdes på PILOT PLANT, et stærkt fokus på praktisk anvendelse. Formålet med kurserne er desuden at sikre, at kommende ingeniører har den nødvendige praktiske baggrund i forhold til viden om, hvordan processer er forbundet, hvordan man designer og bygger procesanlæg, og hvordan man selv arbejder med store anlæg.
"Det er kombinationen af teori og praksis, der gør en stor forskel, fordi de ingeniører, vi uddanner, er klar til at gå direkte til arbejdet. Det vil være en stor fordel for virksomheder nu og i fremtiden", siger Lars Kiørboe.
PILOT PLANT's projektportefølje inkluderer på nuværende tidspunkt deltagelse i projekter om - for eksempel - mikrobiel omdannelse af slagteriaffald, fermentering af syntesegas og downstream-behandling af væskens produkter samt fermenteringseksperimenter for den nye bio-tech-klynge BIOPRO.