Foto: Christian Ove Carlsson

af Lonnie Moldt Jørgensen

Kim Dam-Johansen
Professor, Institutdirektør

To sind tænker bedre end ét. I årevis har det dansk-kinesiske samarbejde resulteret i fælles uddannelse og forskning til fordel for den bæredygtige udvikling i Danmark og Kina.

Tilbageblik til 1986: Den nu afdøde professor Mooson Kwauk fra Institute of Chemical Metallurgy (nu Institute of Process Engineering, IPE), Chinese Academy of Scinces, besøgte DTU Kemiteknik, og han kunne lide, hvad han så. Efter sit besøg sendte han en kinesisk ph.d.-studerende til instituttet i 1987, og samarbejdet mellem de to institutter begyndte. Resten er historie.

Vores tætte samarbejde er af stor vigtighed, både for studerende og forskere. Vi har meget at lære fra hinanden, og vores særlige kinesisk-danske symbiose bidrager med værdifuld viden og kompetente kandidater til nytte for det videnskabelige samfund og for industrien,” siger Kim Dam-Johansen, institutdirektør på DTU Kemiteknik.

To kontinenter, en kemiteknik-mission

Det frugtbare samarbejde inkluderer nu en dobbelt kandidatgrad i kemiteknik, et fælles ph.d.-program og samarbejde med firmaer, der opererer både i Danmark og Kina. Og i 2017 blev de første skridt taget mod Sino-Danish Center for Sustainable Process Engineering – et fælles uddannelsesbaseret forsknings- og innovationscenter. Målet er at kombineret ekspertisen fra CAS Institute of Process Engineering og DTU Kemiteknik for at skabe betydelig fremgang i det overordnede felt Sustainable Process Engineering.

I begyndelsen af juli mødtes de to partnere til det tredje fælles seminar, der skal fortsat konsolidere samarbejdet og skabe samarbejdsprojekter inden for bæredygtig energi, grønne processer og udviklede materialer og formulerede produkter.

De mange års samarbejde har banet vejen for både uddannelses- og forskningsbaseret udvikling. Næste skridt er at sikre tilstrækkelig finansiel støtte til det langsigtede samarbejde, som sigter mod flere ambitiøse projekter inden for bæredygtige processer og produkter, der kan komme begge nationer til gavn,” siger Kim Dam-Johansen.