Praktikmøde
Fredag den 21. februar 2025
Mødet bliver afholdt over Zoom fra kl. 12.15 - 13.15
Link til zoom kan fås ved henvendelse til Anne Helene Juul.
Diplompraktik
Dette er den lokale hjemmeside for kemiretningens diplompraktik. Her kan du læse om praktikophold bl.a. hvilke krav der stilles, hvilke blanketter du skal udfylde og inspiration til hvor du kan søge praktik.
Fredag den 21. februar 2025
Mødet bliver afholdt over Zoom fra kl. 12.15 - 13.15
Link til zoom kan fås ved henvendelse til Anne Helene Juul.
Praktikken løber over en 20 ugers periode (eksk. ordinære feriedage) i alt 100 dage, og formålet er at give dig som studerende en eller flere af følgende kvalifikationer:
Det kan også formuleres generelt, at studerende skal lære noget om erhvervslivet og praktisk ingeniørarbejde.
Langt det meste af praktikken er ens for alle diplomingeniørstuderende på DTU.
For at kunne tilmelde dig praktik skal du have bestået mindst 80 ECTS point og have været tilmeldt samtlige kurser på 3. og 4. semester.
For at kunne påbegynde praktik skal du have bestået mindst 110 ECTS point og have været til eksamen i samtlige kurser på 3. og 4. semester.
For studerende, der påbegynder praktik efter 1. september 2018, gælder nedenstående krav
For at påbegynde praktik skal den studerende opfylde følgende krav:
Der kan i særlige tilfælde dispenseres fra kravene til påbegyndelse af ingeniørpraktikken. Anmodning om påbegyndelse af ingeniørpraktikken, før alle forudsætninger er opfyldt, skal rettes til den relevante studieleder, som har beslutningskompetencen (Lektor Ulrich Krühne for Diplom Kemi). Såfremt anmodningen imødekommes, orienterer studieleder Afdelingen for Uddannelse og Studerende, Kontoret for Studiedrift.
Hovedrapporten skal på passende vis redegøre for projektets baggrund, problemformulering, udførte forsøg eller beregninger, fortolkninger af disse samt den mulige anvendelse af de opnåede resultater. Rapporten skal sluttelig opsummere de vigtige konklusioner og anvise videre arbejde. Appendiks anvendes til detaljer.
Rapporten udarbejdes løbende og udføres som selvstændigt arbejde uden for den daglige arbejdstid. Materialet til rapporten indsamles i samråd med virksomheden. Den endelige redigering af rapporterne foretages ved praktikkens afrunding, og rapporterne afleveres efter aftale, senest 10 arbejdsdage efter praktikkens afslutning, til DTU-vejlederen og virksomhedsvejlederen.
DTU-vejlederen giver den studerende et tilbud om en mundtlig og/eller skriftlig tilbagemelding.
Konklusionen kan være:
I tilfælde 2. og 3. har praktikanten en uge til at lave de krævede rettelser og tilføjelser, og forelægge dem for vejlederen til godkendelse.
Rapporterne - og dermed praktikopholdet - skal være endeligt godkendt senest 20 dage efter afleveringsdatoen for praktikrapporterne.
DTU har beskrevet en række sociale færdigheder og personlige og professionelle kompetencer, som er relateret til fleksibilitet og samarbejdsevne. Det drejer sig f.eks. om følgende færdigheder og kompetencer:
Dette er færdigheder og kompetencer, som er vigtige for den udøvende ingeniør, og som har særlig fokus under et praktikophold. For at understøtte at færdigheder og kompetencer som disse tilegnes i praktikken, er der fastsat læringsmål for praktikforløbet. Læringsmålene vil endvidere bidrage til bedre forventningsafstemning mellem praktikvirksomheden og den studerende.
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Rapporteringen fra praktikopholdet opdeles i fire dele som alle skal afleveres (undtagen dagbogen):
Nedenfor gennemgåes rapportens sprog, struktur og indhold.
Det sprog, man skriver, skal være tilpasset læseren:
Helt alment: jo bedre sprog, jo mere troværdig rapport. En rapport fuld af stave-, komma- og andre sprogfejl er svær at læse og gør derfor - alt andet lige - læseren negativt stemt overfor både indhold og afsender.
Enhver teknisk rapport bør disponeres eller struktureres, så den på bedst mulige made sælger budskabet til læseren. Inden man går i gang, skal man derfor vurdere - hvad véd læseren allerede
Retningslinier for udarbejdelse af projektrapporter på Diplom Kemi- og Bioteknologi, Diplom Kemi- og Bioteknologi oktober 2005 (Litt(2)) beskriver i detaljer indholdet af de enkelte afsnit, som en rapport skal indeholde.
Skriv primært til praktikstedet. Rapporten skal beskrive problemet, de udførte målinger og beregninger samt praktikantens vurdering og konklusion. Typisk er rapporten 30-40 sider + bilag, Her et forslag til strukturering af rapporten:
Konklusion. Hvad er nettoresultatet af det udførte arbejde? Hvad kan de opnåede resultater anvendes til? Skal der foretages yderligere målinger og forsøg? Og i hvilken retning skal disse så gå?
Her skriver man op dag for dag, hvad man har lavet og tænkt, målt og beregnet. Denne rapport er kun til eget brug og behøver derfor ikke at overholde ovenstående formalia. Den anvendes af praktikanten selv som en art huskeseddel under udfærdigelsen af de egentlige rapporter.
Dette er en beskrivelse af praktikstedet med særlig vægt på virksomhedens produktion, organisation, miljø og arbejdsmiljø. Det er endvidere en oversigt over de løste opgaver, og en beskrivelse af den sammenhæng, i hvilke de indgår, samt en vurdering af praktikopholdet. Rapporten skal dokumentere, at den studerende kender virksomhedens processer og har vurderet miljøforhold og arbejdsmiljø ved anvendelse af de relevante love og bekendtgørelser.
Vurdering af praktikopholdet er en vurdering af om virksomheden og/eller opgaven var relevant set i forhold til målsætningen for praktikopholdet samt en vurdering af det udbytte praktikanten har haft af praktikopholdet. Gerne set i forhold til resten af uddannelsen. I begge tilfælde er det væsentligt at beskrive såvel det positive som det negative. Hvis man kritiserer er det en god ide at gøre det ved at komme med forslag til forbedringer.
Rapportens primære læser er DTU-vejlederen, som herved sættes i stand til at forstå den helhed, som praktikanten og hans hovedrapport refererer til, og til at vurdere om kursets målsætning vedr. organisation og miljø er blevet opfyldt. Der skal afleveres både elektronisk og en printet rapport.
Virksomhedsrapporten (typisk 25 sider inkl. figurer, bilag m.v.) struktureres nogenlunde som følger:
Information om lovgrundlag for miljø og arbejdsmiljø i Danmark findes på Arbejdstilsynets og Miljøstyrelsens hjemmesider, men kan også findes ved søgning på Retsinformation.
Her kan du se, hvor andre har været i praktik. Det er en god ide, at du, inden du søger et firma på listen, kontakter den lærer, der har været vejleder på et tidligere praktikophold.
Hvert dokument indeholder praktiklisten både for indenlandsk og udenlandsk praktik.
Som udgangspunkt skal virksomheden udbetale løn til praktikanten. Hvis du har fået en praktikplads, som ikke vil betale dig løn, kan du ansøge om fortsat at få udbetalt SU i praktikperioden.
Du skal i så fald udskrive og udfylde blanketten Dokumentation for ulønnet praktikophold. Blanketten kan også udleveres i SU administrationen i bygning 101
Du skal selv udfylde det meste af erklæringen, men din arbejdsgiver skal også bekræfte, at du ikke får løn.
Denne underskrift er ikke svær at få fat på, hvis din praktikplads er i Danmark. Det kan blive vanskeligt hvis praktikstedet er et sted i det fjerne udland. I så tilfælde accepterer SU administrationen at praktik-planlæggeren underskriver i stedet. I dette tilfælde bør du også vedlægge dokumentation i form af brev eller e-mail, hvor det fremgår at der er tale om ulønnet praktik.
Søren Kiil Professor Department of Chemical and Biochemical Engineering sk@kt.dtu.dk
Anne Helene Juul Education Coordinator Department of Chemical and Biochemical Engineering Phone: +45 45252836 ahj@kt.dtu.dk